Rapistuneet rakkaat

Sunnuntai 30.4.2017 klo 0.01

Ringbomin huvila valmistui 1890-luvun alussa vanhan kaupungin reunalle, Kaivokadun ja Alikadun välisen tontin luoteispäähän. Hienon pitsihuvilan rannan puoleinen piha on kivetty nykyään talossa toimivan liikeyrityksen parkkipaikoiksi. Kaakkoispääty tontista on kuitenkin onneksi uudehkon päiväkotirakennuksen leikkipihaa. Lasten iloinen leikki pehmentää tämän muutoin murheellisen tontin olemusta.

rinbominhuvila

rinbomin_huvila_nurkka

170105_markiisi_rikki.jpg

Tuulensuoja rakennettiin vuonna 1879 suutari H.Lindströmin perunamaalle. Rakennus toimi aluksi koulutalona, jossa oli myös opettajan asunto sekä tullikamari. Myöhemmin talossa toimi museon lisäksi apteekki. 

Vuonna 1979 alakerta muutettiin päiväkotitilaksi. Nykyään rakennus palvelee matkailua. Uusittujen ikkunoiden vuorilaudat ja kolmionmalliset otsalaudat ovat pääosin vanhoja, samoin kuin haukkaikkunatkin.

170501_tuulensuoja.jpg

tuulensuojan_seina.jpg

Jo pitkään Naantalin kaupungin omistuksessa olleet talot ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita. Osana Naantalin vanhaakaupunkia ne ovat myös valtakunnallisesti merkittäviä. Näin todetaan Naantalin kaupungin, Vallis Gratiae- yhdistyksen, Varsinais-Suomen liiton ja Turun maakuntamuseon kustantamassa kirjassa Naantalin Vanhankaupungin rakennuskanta, Varsinais-Suomen rakennuskulttuuri 10 IBSN 951-595-115-1 vuodelta 2006.

Osittain lahonneiden listojen korjaus ja rakennusten maalaus on mahdollista. Mainittu teos jopa antaa hyvät ohjeet kunnostamiselle. Rapistuneet rakkaat voidaan vielä pelastaa jos vain tahtoa löytyy. 

Löytyykö? 

==========

Päivitys 19.9.2017

Kiinteistöpäällikkö Pekka Almin vastaus lähettämääni sähköpostiin: "Molempien rakennusten peruskorjaukset on ohjelmoitu lähivuosille taloussuunnitelmassa. Peruskorjaukset toteutetaan vuokralaisten kanssa yhteistyössä.
Itse asiassa Ringbomin huvilan peruskorjaus toteutunee vuosina 2018-2019 ja Tuulensuojan julkisivun peruskorjaus 2018" 

1 kommentti . Avainsanat: kulttuuriperintö, kaupunkimaisema, suojelu