Kävin kioskilla

Tiistai 29.8.2023 klo 20:07 - Kristiina Sunell

En halunnut enää yhtään kertaa lukea sanaa "rasismi", en kuulla sitä televisiosta tai radiosta, saati itse kirjoittaa aiheesta. Tänään tuntui kuitenkin aiheelliselta keskittyä tähän asiaan. Siihen innoitti Naantalin valtuuston maanantai-illan kokouksessa Juha Haapakosken (KOK) aloiteteksti valtuuston puheenjohtajan luottamuksen kyseenalaistamiseksi. Tiistai-iltapäivään mennessä uutinen oli jo kaikissa valtakunnan medioissa. 

Päätin käydä kioskilla. Piti saada jotain konkretiaa, faktaa. Sitä ei juuri ole valtakunnan mediassa tarjolla, sosiaalisessa mediassa vielä vähemmän. Niinpä lähdin haastattelemaan perussuomalaista (heitä ja heidän kannattajiaan väitetään kaikkia rasisteiksi) ja potentiaalista rasismin kohteeksi joutunutta, maahanmuuttajaa. 

davidMbing.jpgKamerunista 18 vuotta sitten Suomeen muuttanut David suhtautuu avoimen suopeasti kysymykseen josko häneltä saisi kysyä rasismista ja perussuomalaisista. Hän tietää joutuvansa silmätikuksi, onhan hän "se musta poika". Kesäisin Naantalissa käy paljon väkeä ja toki hän saa toisinaan osakseen tuijottelua. Josko epäilevästi suhtautuvat ovat perussuomalaisia, sitä hän ei tiedä - eikä pidä sillä väliäkään. Huumorintajua pitää olla, vitsit ovat vitsejä ja läppää. Eivät sanat muutoinkaan merkitse, jonka kioskiyrittäjä sai karvaasti kokea korona-aikana. Kioski oli pakko pitää kiinni neljä kuukautta. Joku saattaa vuolaasti luvata apua ja tukea, mutta pyytäessä sitä ei kuitenkaan saa. Teot merkitsevät. Korona-ahdingon vaikeuksissa Davidia auttoi kaksi valtuutettua, perussuomalaisia molemmat. "Suomalaiset ovat minun perheeni" hän sanoo. "Viha ei ratkaise mitään, ei missään". Vilhelm Junnilasta hänellä on vain hyvää sanottavaa.

Maanantain valtuuston kokoukseen osallistunut valtuutettu oli tyrmistynyt ja pahoillaan kokouksessa esitetystä aloitteesta. "Puukkoa selkään". Yhteistyö eri puolueiden välillä on toiminut hyvin, asukkaille tärkeitä asioita on edistetty naantalilaisten parhaaksi. Mutta tällainen aloite ja jahtaaminen ovat syrjimistä, syrjäyttämistä, eriarvoista kohtelua. Mistähän koululaiset saavat kiusaamisen mallin ja onko päättäjistä esikuviksi vai ainoastaan varoittaviksi esimerkeiksi?

Haastattelu oli helppo tehdä, sillä kamerunilaissyntyinen kioskiyrittäjä ja perussuomalainen valtuutettu ovat sama henkilö.

Kultarannan kioskilla  on lounasaikaan tarjolla vallankin maistuvaa afrikkalaista ruokaa ja muulloinkin hampurilaisia, erinomaista kahvia ja tiikerikakkua. Vahva suositus!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rasismi, puoluepolitiikka, yrittäjyys, tolkku