Kuntavaalit käytiin keväällä 2017. Sain vaaleissa 46 ääntä, varavaltuutetun paikan sekä ympäristö- ja rakennuslautakunnan luottamustoimen.

"Minä äänestän vaaleissa henkilöä, en puoluetta. Puolueiden ryhmäkuri on asia, mitä en tule ikinä ymmärtämään. Kun etsin omille arvoilleni ja elämänkatsomukselleni sopivan ehdokkaan haluan, että hän pitää puoliani ulkopuolista painetta vastaan. Minä valitsin juuri hänet siihen tehtävään. En halua tilannetta, että ääneni saanut edustaja istuu äänestyksessä hiljaa kertomatta mielipidettään. Enkä halua ehdokasta, joka murtuu ryhmäkurin edessä ja äänestää lampaana muiden mukana." Henna Siponen, Rannikkoseutu 28.9.2018. Näin minäkin ajattelen. Oletan äänestäjän tehneen valintansa vaalilupausten perusteella, mahdollisesti myös seurattuaan miten olen aiemmin luottamushenkilönä toiminut.

Vaaleissa kuitenkin äänestetään henkilön lisäksi puoluetta. Puolueiden eniten ääniä saaneet valitaan kaupunginhallitukseen, lautakuntien puheenjohtajiksi ja muihin keskeisiin luottamustehtäviin. Vaaleja seuraa puolueiden väliset neuvottelut, joissa päätetään eri toimielinten paikkajaosta. Kukin puolue valitsee kuntavaaleissa ehdolla olleiden joukosta omat edustajansa. Perehtyneisyys toimialaan, mielenkiinto ja jossain määrin myös luottamushenkilön arvomaailma määrittelevät valinnat.

Ympäristö- ja rakennuslautakunnan jäsenyys motivoi itseäni erityisesti, sillä yksi tärkeimpiä tavoitteitani on turvallinen, terveellinen ja viihtyisä asuinympäristö.
Yksittäisen luottamushenkilön mielipide voi olla vahvasti ohjattu. Kengänkärkien tuijottelu, vaikeneminen tai lammastelu ei silti ole mikään pakko. Oman kannan esille tuominen saattaa tosin johtaa epämukavuusalueelle. Avoin keskustelu niin oman puolueen sisällä kuin kaikkien muiden puolueiden edustajien kanssa kuuluu demokratiaan. Pienessä kaupungissa on erityisen tärkeää kyetä vuoropuheluun. Eriävien mielipiteiden ja niiden perustelujen sietäminen, kompromissit ja keskittyminen asioihin asioina parantavat päätöksenteon laatua.

Vaalien välillä ei pidä unohtaa asukkaiden mielipiteen kuulemista. Toivotankin kaikki Naantalin kehitämistä koskevat kysymykset tervetulleiksi, samoin kritiikin ja ideat. Niitä voi lähettää tällä sivustolla olevan yhteydenottolomakkeen kautta.

___________________________________________________________________________________


Vastaukseni YLE:n vaalikoneen kysymyksiin löytyvät tästä linkistä.

Ilta-Sanomien vaalikoneen vastaukset puolestaan täältä.