Kuunteluoppilaana valtuuston kokouksessa

Maanantai 15.10.2012 klo 23.05 - Kristiina Sunell


Puhtaalla juomavedellä ja tietoteknisillä järjestelmillä on jotain yhteistä. Niiden tuottamiseen liittyvät kustannukset kovin usein ylittävät arviot, joskus moninkertaisestikin. Tämäniltaisessa valtuuston kokouksessa oli siis jotain kuunteluoppilaalle yrityselämästä tuttua. Turun Seudun Vesi Oy:n (TSV) alunperin 70 - 100 miljoonan euron kustannukset ovat nyt kaksinkertaistuneet. Ylityksiä paikataan aikaistetulla maksujen korotuksella.

Yksityistaloudet voivat säädellä omia laskujaan käyttämällä vähemmän vettä. Tässä tapauksessa säästely ei tuokaan mukanaan koko Naantalin laskun pienentymistä: osa korotuspaineesta aiheutuu juuri siitä, että vettä on käytetty 80.000 kuutiota ennakoitua vähemmän. Näin käyttökate - eli kaikesta myynnistä saadut tulot yhteensä - pienentyy, mutta Naantalin osuus yhteisestä vesilaitoksesta on edelleen alunperin sovitun kiintiön mukainen.

Oma roolinsa kustannusten kasvuun on vesilaitoksen aikaisemmin tehdyillä investoinneilla, jotka voidaan kirjanpidollisesti poistaa - eli kohdentaa hankintavuoden kuluja myöhempien vuosien tulokseen - vain, jos on tulosta josta nämä poistot vähentää. Toisin kuin käynnissä olevien investointien kustannukset, olisi saattanut ajatella näiden lukujen olleen tiedossa aikaisemmin tehtyjen hankintojen perusteella. Niiden pohjaltahan poistot tehdään, joten yllätyksenä niiden ei pitäisi tulla. Seudullisten yhtiöiden talouden hallinta kaivannee nykyistä enemmän huomiota.

Valtuuston alle tunnin kestäneen kokouksen lopuksi käsiteltiin esitettyjä ja uusia aloitteita.

Valtuuston esityslistat ja pöytäkirjat löytyvät kaupunkimme sivustolta, http://www.naantali.fi/paatokset/fi_FI/paatoksenteko/. Kokoukset ovat avoimia tilaisuuksia. Suosittelen lämpimästi!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini