Kaupunkikuva muuttuu - uutta ja vanhaa

Perjantai 19.10.2018 klo 7.18 - Kristiina Sunell


Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua. Ukko-Pekan sillan kahvilaa ei saada takaisin, mutta jotain historiallista ja kaupunkiin sopivaa on kuitenkin tulossa. Ja paljon muutakin.

Kaivokatu 11

130802_cafecentralvuosikortti.jpgOsoitteessa Kaivokatu 11 sijaitseva tontti on nimeltään Kias ja Anungi. Tontilla vuonna 1900 olleen Café Central-rakennuksen omisti neiti Ebba von Pfaler. Myöhemmin rakennetussa toisessa kerroksessa oli kesähuoneita.

1940-luvulla rakennuksen omisti Osuuskauppa. Huvilatyyppinen rakennus muuttui paljon: avarat verannat rakennettiin umpeen ja puiset seinät rapattiin.

Arla-nimen saanut rakennus sai jälleen uuden nimen 1970-luvulla. Tanssiravintola, legendaarinen Naantalin Hovi tuhoutui tulipalossa vuonna 2013. Kovin suurena menetyksenä sitä ei voi pitää, sillä jo Arlan aikana pilattu rakennus ei ollut varsinaisesti Kaivokadun kaunistus. Rakennusluvasta ja tontille tulevien rakennusmassojen sijoittelusta keskusteltiin pitkään mm. Naantalin Vanhankaupungin kaavan toteuttamistoimikunnassa. Tontin omistajan luovuttua suunnitelmistaan lopulta myytyä tontin Treevalle löytyi ratkaisu joka puuverhoiltuna sopii vanhankaupungin kuvaan paremmin kuin edellisen omistajan suunnittelema massiivinen kerrostalokokonaisuus. Naantalin Hovi säilyy nimenä tontille nousevassa uudisrakennuksessa.

naantalin_hovi.tiff

Havainnekuva rakennusyhtiö Treevan kotisivuilta

Tullikatu 17

bunkkeri_2017.jpg180531_bunkkeri1.jpg

Hesburgerin toiminnan kerrotaan alkaneen Bunkkerina tunnetussa rakennuksessa. Se poistui katukuvasta kuivankuumana kesänä 2018 melkoisten pölypilvien kera. Turun Sanomien juttu kertoo Bunkkerin purkamisesta. Linja-autoaseman puisto kaadettiin 19.10.2018.

Tämän kuun lopulla tontilta poistetaan pilaantunutta maata. Tällä kertaa ollaan huolellisempia - purkujäte tai pilaantunut maa ei tule leviämään ympäristöön. Tontille ja sen viereisen puiston tilalle rakennettavat neljä kerrostaloa eivät tule perimään Bunkkerin nimeä - ehkäpä ruotsalaisten prinsessojen nimet ovatkin markkinoinnin kannalta parempia.

naantalin_victoria.tiff

Havainnekuva TA-Asuntojen kotisivuilta

Kullakin aikakaudella on oma muotokielensä. Vaalea tai kellertävä kaakelipinnoite inspiroi torin laidan, Tuulensuunkadun vanhan virastotalon ja entisen S-Marketin rakennusarkkitehteja 70- ja 80-luvuilla. Toinen kauden muotisuuntaus oli keltainen tiili. Vuoden 2010 jälkeen suunniteltujen, yhdeltä puolen tiilenpunaisten ja toiselta valkoisten kerrostalojen ullakkokerrosten reunoissa olevat "taulutelevisioikkunat" tuovat lisää hyötyneliöitä, joskin tämä vallalla oleva formaatti ei silmää hivele. 

Ehkä lähiaikoina purettavien Tuulensuunkadun vanhan virastotalon, entisen terveystalon, Kesti-Maarian ja Tullikadun Osuuspankin rakennusten tonteille nousevien uusien talojen rakentamisen aikaan formaattia on päivitetty. Eri aikakausina valmistuneiden rakennusten kerrostumat tekevät kaupunkinäkymästä mielenkiintoisen ja elävän.

Kaivokadun ja Tullikadun kulmaan noin kolmen vuoden päästä valmistuvaksi suunniteltua liikenneympärää saattaisi tulla koristamaan lähistöllä aikoinaan sijainneen Prikikota- kaivon mallin mukaan tehty puinen kaivorakennus. Vanhan Naantalin rannassa sijainneen kylpylärakennuksen tornit, Ukko-Pekan sillalla olleen kahvilarakennuksen pyöreä muoto ja muiden jo katukuvasta hävinneiden talojen yksityiskohdat voisivat toimia inspiraationa tulevien uudisrakennusten ulkomuotoa suunniteltaessa.

prikikota.tiff

Prikikota sopisi hienosti uuteen suunniteltuun liikenneympyrään Kaivokadun ja Tullikadun kulmaan. 

 

Avainsanat: Naantali, Vallis Gratiae, liikenneympyrä, uudisrakennus, maisema, historia, kaupunkikuva


Kommentit

21.10.2018 0.24  Usko Mennyt

Toivottavasti rakennus-ja ympäristövalvonta ei ole lomalla, vapaalla tai pitkällä ruokatunnilla, silloin kun valvontaa pitäisi ylläpitää.
Vihreän kansanedustajaehdokkaankin kannattaisi olla lapsiaan hoitamassa, etteivät lapset valittaisi tai aiheuttaisi ylenmääräistä työtä ja murhetta varapuheenjohtajalleen.

City-center saa konsulttien kunnalla maksattamillaan kaavailuilla hienoja patsaita ja kotarakennelmia kaupungin asukkaiden eli, porvareiden, hyväiltäviksi,
samalla kun manner-Naantalin reuna-alueet puretaan avohakkuilla ja päiväkotien ja koulujen lakkautuksilla.
Kunnan nurkkien kuluttajien eli ns. nurkkakuntaisten rahoittajatahojen äyrit kelpaavat kyllä oivallisesti keskustan kuninkaallisten palatsien pylväiden kiilloitukseen.

9.11.2018 19.18  Usko Mennyt

Ja nyt on taas noussut esille, tauti , päätöksenteoksellisuuteen Merimaskuun muuttaneiden edustajain oman ympäristön ja ennenkaikkea, ja tälläkertaa, kirkonkylän, kohentanmistarve. (n.s.päätöksellinen penttiström-ilmiö)
Oman kotikadun valaistaminen saatiiin jo aikaiseksi,ja nyt on siis vuoro lähiympäristön
ranta-alueen muokkaaminen, kaupungin piikkiin...
Pyöreän siltakahvilan rakentaminen on jotenkin vielä roikkumassa uus-merimaskulaisen pariskunnan toivelistalla.
Ympäristö-ja rakennuslautakunta varmaan saa kohtapuoliin esityksen pyöreän Raumakarikahvilan rakennuttamiseksi kaikkien naantalilaisten viihdyttämiseksi.
(Millin piikki ?urokuntalaisen kukkarosta tarvikkeeksi tarvitaan kylläkin.)
Vähäisellä poikkeuksella (0,5miljoonaa ?uroa) siihen sallitaan kaltevan tornin rakentaminen. Pissa-tornin nimellä ja zigge-kuvituksella. Ja toki vain jos
konsulttitoimisto on visioinut kuvat.
Ja tietysti tämä vaatii toisen tunnelin lävistämisen Kuparivuoreen, jotta ei tarvitse taksiletkaa turhia jonottaa TPS-kiekkomatsien jälkeen. Matseja, joissa on juotettu niitä Nli-kaupunki-velallisia vaalituki-ystäviä.
Ja sitä tarvitaan jo asuntomessukiimankin hillitsemiseksi. ?100miljoonan velkapiikki vyörytetään kuntalaisten harteille, tuotapikaa ja muistomerkkejä ja -patsaita ja nimettyjä kadunpätkiä kaikille,vielä virassa oleville, päättäjille...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini