Aloite ja hyvä alku

Maanantai 15.3.2021 klo 22.02 - Kristiina Sunell


Naantalin kaupunginvaltuusto valitsi maanantaina uuden kaupunginjohtajan. Päätös on omalla tavallaan historiallinen, sillä kaupungin johtoon tulee nainen ensimmäistä kertaa sitten Birgittalaisluostarin aikojen. Hienoa, että kaupunginvaltuuston päätös oli yksimielinen.

Samaten tavallaan uudehkoa oli Keskustapuolueen 15.3.2021 samassa valtuuston kokouksessa esittämän aloitteen aihe. Kouluissa käytöstapoja korostava puheenvuoro saattaa olla yleinen ja aiheellinen, sillä kiusaamista ja väkivaltaa (myös henkistä) on syytä kitkeä entistä ponnekkaammin. Siinä riittänee sarkaa politiikassakin, niin kuntapoliitikkojen ryhmissä kuin niiden välilläkin. Asia on kiistatta - kirjaimellisestikin -  riittävän tärkeä valtuustoaloitteen aiheeksi.

Parasta aloitteessa oli kohta "olemme hyvin vaarallisella tiellä, jos ajattelemme, että vain määrätyllä tavalla ajattelevilla kuntalaisilla on oikeus mielipiteisiinsä." Demokratiassa ei kuulu rankaista "toisinajattelijoita", vaan pidemminkin jopa rohkaista avointa ja vapaata keskustelua. Kuntalaisten mielipiteen huomioon ottaminen onkin Naantalissa selkeä kehityskohde. Tervetullut, tärkeä näkemys!

Aloite sisälsi myös nuhtelua ja moitteita. Niiden aiheet eivät itselleni auenneet. Ehkä en tunne kaikkia taustoja ja keskusteluja, tai en kokenut kalikan kalahtavan lähimaastossa. Saatoin myös malttamattomana etsiä aloitteesta vain ratkaisuehdotusta.

Aloitteessa esitetään: "heti vaalien jälkeen kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja valtuustoryhmien toimesta ryhdytään toimenpiteisiin hyvien yhteistyötapojen ja pelisääntöjen luomiseksi." Tulevalla valtuustokaudella kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittavalta voi vain toivoa empatiakykyä, kärsivällisyyttä ja diplomaattisia taitoja. Huono muisti on tarpeen, sillä syyttely ja uhriutuminen eivät ole hedelmällisin alusta tälle työlle. Raamatusta *) saattaisi löytyä tähän hyvät saatesanat, kenties jättäen pois lopussa mainitun kaiken kärsimisen, mikäli vain mahdollista.

Keskustelun yhteistyön haasteista avasi Jarkko Kanerva perjantain 12.3.2021 Rannikkoseudussa mielipidekirjoituksellaan Jäähyväiset Naantalin kaupunginvaltuustolle. Hän toivoi, että valtuutetut yli puoluerajojen pyrkisivät yhteistyöhön, jossa kiistakysymyksissä haettaisiin kaikkia puolueita tai ryhmiä tyydyttäviä ratkaisuja. Toivomus ei toteutunut, sillä kaavaratkaisuja on jyrätty läpi yhden tai muutaman äänen enemmistöllä ja kompromisseja ei ole haluttu etsiä. Havainto vaikuttaa valitettavan oikealta, sillä pöytäkirjoja lukiessa välittyy hyvinkin tämänkaltainen vaikutelma.

Ehkä jännitteet poistuvat mikäli seuraavien kuntavaalien jälkeen asiakeskeinen ja kompromissihakuinen lähestyminen koetaan käytännön syistäkin tarpeelliseksi. Mielipiteen tiimoilta on nyt saatu aikaan aloite vain yhden viikonlopun aikana, koppi on otettu jopa poliittisen kentän rajan yli. Tekemisen voi tulkita olevan vähintään vauhdikkaassa alussa. 

*) Korvaa sana [rakkaus] sanoilla [yhteisten asioitten hoitaminen]

1 Korinttilaisille 13:4-7: Rakkaus on pitkämielinen, rakkaus on lempeä; rakkaus ei kadehdi, ei kerskaa, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaansa, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä, vaan iloitsee yhdessä totuuden kanssa; kaikki se peittää, kaikki se uskoo, kaikki se toivoo, kaikki se kärsii.

 

Avainsanat: mielipide, käytöstavat, syyttely, uhriutuminen, pelisäännöt, kritiikki


Kommentit

16.3.2021 17.08  Salme S.

Mahtavaa että Keskustapuolue puolustaa kuntalaisten oikeutta mielipiteeseen! Mainitut syytökset eivät tavan kuntalaiselle auenneet eivätkä ne kuntalaisia kiinnostakaan. Hyvä alku kuitenkin ja peukut sille!!

16.3.2021 18.17  Kai Silván

Hyvä kirjoitus - toki näen asian ytimen kuitenkin niin, että samat jotka ovat istuneet salissa ´iänkaiken´ ja mitä ilmeisimmin olleet osaltaan muodostamassa vuosia vallalla olleen kulttuurin ja ilmapiirin, eivät ole ollenkaan uskottavia kirjoittaessaan omista ongelmistaan ... eikä siis senkään vertaa niiden korjaamisesta. Esimerkkinä rahamme tekevässä Yritysmaailmassa vaihdetaan porukkaa, tai Johtajia - joskus molempia välttämättömien muutosten, tai Kehityksen aikaansaamiseksi. - Elämä on opettanut että samat jotka ovat pitkään tehneet virheitä, eivät pysty niitä korjaamaan. [Muutenhan niitä ei olisi tehtykään !]

17.3.2021 17.38  Lars Lönnlig

Samulin Saarnalehti mainitsi aloiteitkussaan myös, demokratian, jossa päätös muodostuu, kummallisesti, yhteisistä mielipiteistä. Demokratiaan kuuluu mielestäni,
ei-keskustalaisena, myös eriävät mielipiteet. Kyllä niitäkin päätökseen mahtuu ja kuuluu.
Mikähän ne saaristolaiset oikein on sitten pahoittanut? Pahainen Rannikkoseutu on jatkuvasti tuonut esille saaristolaishenkilöitä, jotka haastatteluissaan ovat todenneet että
'Joka ikkunasta näkyy meri, ja luonto on ihan iholla' Mielenrauhaahan tuollainen näkymä tuo.
Kantakaupunkilaisilla tuota nähtävyyttä ei ole ikkunoissaan, heidän pitäisikin olla enemmän hermostuneita. Kaavoitetaanhan heidän ikkunoiden alle parkkipaikkoja, parkkipaikkojen jatkeeksi. Lähiluontoarvoja tietenkin kunnioitetaan vain sen verran että
se viedään rekka-autoilla lähienergiajakeeksi, pois busineksen tieltä, juuri rakennettua tietä pitkin.
Tuonkaltaisella 'pelisäätöjen' (noin se on kirjoitettu valtuuston pöytäkirjaan kaupungin Dynasty Tietopalvelun avulla 15.3.2021) luomistoiveella, mitä keskusta haluaa, valtuutettujen määrän voisi pudottaa kuuteen. Eikä äänestämäänkään tarvitsisi mennä.
Eikä kannattaisi mennä edes ehdokkaaksi, jos on noin huolestunut ulostuloista.

20.5.2021 10.55  Pettynyt vieraannutettu "isä"

Koska kaupunginjohtaja hoitaa yksityisyys- ja salassapito rikkomuksensa yleisessä tietoverkossa, kaupunginhallitus 12.2.2018, pykälä 58 - toimeentulotukiasiat ja henkilötietojen julkaisu eivät kuulu nettiin, ja kaupunginjohtaja valmistellut, esitellyt- ja osallistunut päätöksentekoon omasta viranhaltija päätöksestä tehdyssä muutoksenhaussa asianosaisena- ja jäävinä.. Kuinka kauan Naantalin kaupungin rikollinen menettely jatkuu ja asioista ei haluta sopia, ko kaupunginhallituksen päätöksessä ja valmistelussa myös virheellistä tietoa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini