Neste lopettaa jalostamotoiminnan Naantalissa - mitä nyt?

Maanantai 2.11.2020 - Kristiina Sunell


201102_naantalin_jalostamo_sininen.jpg

Neste Oyj ilmoitti 14.9.2020 jalostamotoimintojensa uudelleenjärjestelystä. Uutinen tuli Naantalin kaupungille pyytämättä, mutta tuskin yllätyksenä. Suunnitelmista kerrottiin jo lokakuussa 2014, kuten Turun Sanomat jo tuolloin uutisoi. Yhteistyöhistoria on pitkä. Se sisältää niin merkittävän positiivisen suoran vaikutuksen alueen työllisyydelle, kuin myös valitettavia oikeudenkäyntejä ja erimielisyyksiä. 

Asetettiin selvitysmies. Valtio - joka omistaa merkittävän osuuden Neste Oyj:n osakkeista - lupasi tukeaan muutokseen. Esitettiin ajatuksia uusiutuvan energian mahdollisuuksista nykyisen jalostamotoiminnan korvaajaksi. Mielialat synkistyivät ennestään kun Neste ilmoitti loistavasta tuloksestaan ja osinkojen jaosta. Miksi kannattava yhtiö toimii näin? Missä yhteiskuntavastuu? Ehkä vastaus on se, että yhtiö suunnittelee investointinsa pidemmällä aikavälillä ja huolehtii kannattavuudestaan jatkossakin.

Ymmärrettävästi kaupunki toivoo jalostamotoiminnan jatkumista tai vähintään lisäaikaa voidakseen valmistautua muutokseen. Uhkailun sävyjäkään ei vältetä: jalostamon alueen maaperä on puhdistettava, mikäli toiminnasta luovutaan. Kaupunginhallituksen 26.10.2020 lausunto:

Kaupunginhallitus toivoo hallitun teollisen rakennemuutoksen toteuttamiseksi ensisijaisesti sitä, että Neste Oyj jatkaa Naantalin jalostamon toimintaa. Mikäli tämä ei ole mahdollista kaupungin-hallitus ehdottaa riittävän pitkää jatkoaikaa jalostamon toiminnalle. Teollisen rakennemuutoksen toteuttamiseksi ja uusien työpaikkojen luomiseksi tulisi tehdä suunnitelma, jota Neste, alueen kaupungit ja seudullinen kehitysyhtiö sekä alueelle tulevat uudet yritykset toteuttavat määrätietoisesti. Maan hallitus on luvannut olla mukana tämän muutoksen toteuttamisessa. EU:n elpymisväline mahdollistaa kirjon erilaisia rahoitusvälineitä valtion perinteisten rahoituskeinojen rinnalle.

Mikäli jalostamon toiminta päätetään lopettaa nopeasti, teollisen rakennemuutoksen toteuttaminen sekä uuden yritystoiminnan sekä uusien työpaikkojen riittävän nopea luominen edellyttävät kaupunginhallituksen mielestä sitä, että Neste Oyj täyttää mahdollisimman nopeasti ympäristövelvoitteensa mahdollisesti pilaantuneiden maa-ainesten puhdistamiseksi ja muiden jälkihoitotoimenpiteiden toteuttamiseksi sekä suhtautuu myönteisesti siihen, että alue voidaan kaavoittaa uudelleen ja ottaa vaiheittain muiden teollisuusyritysten ja satamatoimintojen käyttöön.

Kaupungin johdolla ja kaupunginhallituksella on varmasti paljonkin tietoa, joskin osa salassapidon alaista. Oheismateriaalissa on luottamuksellista informaatiota asiasta (salainen JulkL 24 § 17- ja 20 -kohtien nojalla). Mikäli päädyttäisiin käyttämään keppiä - alueen puhdistamisvelvoitetta - tehdään joitakin oletuksia. "Yhtiö tutkii Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia." Terminaalitoiminnot, eli polttonesteiden varastointi, jäisi sen mukaan siis edelleen Naantaliin, ja sen myötä myös satamatoiminnot. Onko siis mahdollista, tai tarkoituksenmukaistakaan, vaatia alueen puhdistamista? Naantalin profiloitumista ympäristöasioissa voi tähän mennessä luonnehtia hyvinkin väljäksi - jopa niin, että merta saastuttavan teollisuuden lupien puoltoperuste on ollut "alue on jo ennestään saastunut". Monet muutkin ongelma-alueet on joko peitelty hiljaa, vaiettu, tai molempia. Vastuullisuuden vaatiminen näyttäytyy nyt rangaistuksena, jota ei muissa tapauksissa niinkään ole oltu halukkaita käyttämään.  

Parempi laiha sopu kuin lihava riita. Ratkaisut löydetään yhdessä, tai niitä ei löydetä lainkaan. Näin väittäisin, vaikka ei pääsyä salaisiin kansioihin olekaan.

Täsmennys 2.11.2020 klo 19:00:

Ympäristön ennallistaminen on normaali velvoite. Näin tulee myös Neste Oyj:n toimia. Ympäristövelvoitteet eivät voi olla neuvottelun tai uhkailunkaan aihe.

Avainsanat: teollisuus, työpaikat, energia, huoltovarmuus


Kommentit

3.11.2020 19.20  Lars Lönnlig

Ympäristön ennallistaminen! Jessss!

Nyt saadaan se puinen liukumäki sinne
uimarannalle takaisin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini