Loppuiko suusaippua?

Torstai 30.7.2020 - Kristiina Sunell


Mielipahavaroitus: teksti sisältää epäasiallista kielenkäyttöä

Ponnistelut sukupuoleen viittavien ammattinimikkeiden poistamiseksi alkavat tuottaa tulosta. Palomies-, lautamies- ja talonmies- nimikkeet on pian neutralisoitu historiaan. Liikennemerkkien hahmot korvataan pallopää-hahmoilla, jotta kenenkään mieli ei missään tapauksessa pahoittuisi. Poliittinen korrektius painostaa poistamaan tuotemerkit, jotka saattaisivat viitata etnisyyteen, kansalaisuuteen, ihonväriin, tai muuhun vastaavaan. Hienoa vai huonoa - makuasia.

Työ ainoastaan poliittisesti korrektien ilmaisujen käyttämiseksi on kuitenkin vielä pahasti kesken. Vuonna 2020 luki-häiriöstä kärsivää kansanedustajaa pilkataan eduskunnassa. "Hillotolpasta" on tullut "kusitolppa". Toisen puolueen edustajan puheenvuoron voi kuitata ilmoittamalla sen olevan "paskapuhetta". Ministereitä nimitetään "pers'läviksi". Kun oikein pitkälle vanhoja tviittejä tonkii, saattaa törmätä vuosien takaiseen siteeraukseen jossa kerrotaan Euroopan Talousfoorumin olevan "runkkurinki". Mautonta. 

Mikä huonoissa käytöstavoissa häiritsee eniten? Ehkä se, että epäasiallista ja vallankin poliittisesti epäkorrektia kieltä käyttävät samat henkilöt, joille olemme uskoneet lakien säätämisen ja yhteisten asioitten hoitamisen. He ovat äänestäjien valitsemia luottamushenkilöitä. Ennen vanhaan - silloin kun vielä oli talonmiehiä ja palomiehiä - olisi kehoitettu pesemään suu saippualla. Nykyään voisi ehdottaa suusuojainta, jotta pahimmat pöpöt eivät esimerkillään tartuttaisi muita.

 

Avainsanat: kielenkäyttö, uuskieli, kiroilu, käytöstavat, vihapuhe


Kommentit

31.7.2020 22.37  Lars Lönnlig

Ennen oli ennen ja nyt on ... no nii.

Ainakaan äänestäjien valitsemiin luottamushenkilöihin ei todellakaan voi nykyisin luottaa.
'Paskapuhe' on mielestäni nykyäänkin relevanttia ja sitä toimittaa juurikin nuo pers'lävet. Joskus jopa äänestäjien valitsemat luottamushenkilötkin, nuo pallopäät.

Ennen vanhaan oli jopa päivätanssejakin, niissä taas korrektisti esiintyi myös nk. panomiehiäkin.Tanssien jälkimainingeissa,ja
ilman suusuojainta, hilloviivakin kiilteli kirkkaana.

Hienoa vai huonoa- makuasia hyvinkin.
Mautonta, tuskin koskaan.

Satiiria, ei satiaisia, jotta kenenkään nielu ei tartuttaisi muita.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini