Kaupunkimaisema muuttuu - mikä yllättää?

Tiistai 17.9.2019 - Kristiina Sunell


Kaupunkikuvan nopea muutos yllättää monia, vaikka aivan odottamattomia eivät ainakaan kaikki muutokset ole. Jo hyväksytty Manner-Naantalin osayleiskaava saattoi vaikuttaa vain hahmotelmalta tulevasta maankäytöstä, mutta oikeusvaikutteisena osayleiskaava ohjaa vahvasti tulevaa. 

Ruona ja Karvetti

Ruonan yhdystien asemakaavamuutos, ns. Tallinpuiston kaava oli maanantaina kaupunginhallituksen konsernijaoston käsiteltävänä. Täpärä äänestys puoltaisi Tallinpuiston säilyttämistä, mutta käsittely etenee vielä kaupunginhallitukseen ja sieltä vielä valtuustoonkin. Lähellä tulevaa kauppakeskusta, nykyistä luonnonvaraista puistikkoa asuvat eivät muutosta ilolla tervehdi. Tallinpuiston säilyttämiseen pyrkivä kuntalaisaloite on kerännyt jo tarvittavan määrä nimiä tullakseen käsiteltäväksi kaupunginvaltuustossa. Lopputulema voi silti olla mikä vain: Lammasluodon metsikön ja avoimen rantaviivan säilyttämiseksi kerätyt yli tuhat allekirjoitusta eivät päätöksentekijöiden enemmistöä vakuuttaneet.

Kailon saari

Kailon asemakaavamuutoksen nähtävilläoloaika päättyi samaten maanantaina, johon mennessä mahdolliset muistutukset tuli toimittaa kaupungin kirjaamoon. Voidaanhan ajatella ulkoilualueita ja rantaa olevan laajassa saaristokaupungissa yllin kyllin. Toisaalta saatetaan huomata niiden sijaitsevan etäällä kaupunkikeskustasta jos kävelylle pitäisi lähteä autolla tai veneellä, mikäli sellaisen omistaa. Uimarantoja käytetään enimmäkseen kesäaikaan, joten virkistyskäytön ajoittuminen sen ulkopuolelle on menetys. Ehkä enemmän harmittaa se, että Kailon ilmaisessa käytössä olevan osan merkittävästä supistumisesta oli sovittu jo kauan ennen asemakaavaluonnoksen nähtäville asettamista. 

Kaupungin keskusta, Asemapäällikön talo ja Vapaa-aikatulli

Osan kaupunkikuvan tulevista muutoksista voi arvata vaikka iltakävelyllä. Luostarinkadun ja Tullikadun kulmaan tulevan kerrostaloalueen viereiset katutyöt sujuvat Luostarinkadulla hienosti ja jälki on kaunista katseltavaa. Puolivalmista vielä, mutta vähitellen sirot katuvalot asetetaan paikoilleen, lisäksi parhaillaan tehdään valmistelutyötä puiden istuttamiselle. 

190918_asemapaallikko_outo_liittyma.jpgLuostarinkadun ja Käsityöläiskadun kulmaan tehty liittymä kummastutti jo pari viikkoa sitten. Onkohan mennyt hieman pieleen, ajoratahan menee muutaman metrin päästä? Onko tarkoitus tehdä ajoväylä vuoropäivähoitokotina toimivan Asemapäälliön talon pieneen leikkipihaan - ja jos, niin miksi?  Selitys löytyi Naantalin Teatterin tilojen irtisanomisen selvityspyynnöstä. Tai pikemminkin siitä, että yllätys tuli yllätyksenä osalle päättäjistä. Mikko Rönnholm kirjoittaa blogissaan taustoista, tai oikeastaan niiden puutteesta.

190918_patsas.jpgTodennäköisesti liittymä oli tehty ennakoiden tulevaa pysäköintialuetta jonka kaupunki on vuokraamassa TA-Asunnoille. Tämä liittynee Naantalin Teatterin nykyisten tilojen aiottuun purkamiseen ensi keväänä, ja tilalle suunniteltuun kerrostaloon. Päättäjille ja Teatterin väelle suunnitelmat tulivat "puun takaa". Ehkäpä olisikin pitänyt kysyä katutöitä tekeviltä urakoitsijoita. Asemapäälliön talon piha ja sen edessä oleva puistikko siis väistää parkkipaikkojen tieltä, mutta siirtyykö patsas samaan varastoon jossa kuulemma on Ukko-Pekan sillalla olleen vanhan kahvilarakennuksen osat, vai jonnekin aivan muualle? 

Parkkipaikkoja tarvitaan varmasti. Teatteri tarvitsee tilansa. Tekemisen vauhti on niin nopeaa että kaikkea ei ehkä ehditä vaiheistaa, eikä kaikesta ehditä kertoa. Mikähän on vuoropäiväkodin tuleva käyttö, entä Kuparivuoren koulun? Naantalin Teatterille lienee suunniteltu tiloja Kuparivuoren kouluun, jonka oppilaat siirtyvät uuteen koulukeskukseen. Vaiheistuksessa saattaisi olla toivomisen varaa, mutta mikäli lupaus pitää paikkansa, on hienoa jos teatterille ja muullekin kulttuuri- ja yhdistystoiminnalle saadaan tilat Kesti-Maariankin ilmeisesti tullessa lähivuosina purettavaksi. Kuparivuoren koulua tosin hahmoteltiin myös yritysten toimistotiloiksi - katutason liikehuoneisto ON eri asia kuin toimistotila. Ehkä Kuparivuoren koulurakennukseen mahtuu tiloja sekä kulttuuri- ja yhdistystoiminnalle että toimistoyrittäjille, ellei sitten ole vielä julkistamatonta muuta suunnitelmaa?

Mikä tietoa lisää, se tuskaa lisää. Yllätykset kuitenkin lisäävät tuskaa enemmän kuin hyvä tiedon kulku. Avoin päätöksenteko saattaisi jopa lisätä äänestäjien luottamusta valitsemiinsa luottamushenkilöihin. Sitä kannattaisi ainakin kokeilla.

Päivitys 25.9.2019: Mika Hirvi, yhdyskuntatekniikan päällikkö, lähetti kysymykseeni paluupostissa keskusta-alueen katusuunnitelman ja vastauksen patsaan tulevasti sijoituksesta. Se siirtyy noin 60 metriä. Kiitokset sinne minne ne kuuluvat: viranhaltijoilta saa edelleen tietoa avoimesti ja nopeasti. 

Asemapiirustus_1_500.pdf

Avainsanat: osayleiskaava, asemakaava, rakentaminen, viheralueet, virkistysalueet


Kommentit

21.9.2019 16.46  Carl Menard

''Henkilökohtaisen boikotoinnin, naantalilaisia yrityksiä, poliitikkoja ja virkamiehiä kohtaan olen aloittanut jo vuosia sitten.
Planeetallisen osan nimeensä kahminut kahvila-leipomo onkin ollut jo vuosia boikottilistan kärjessä, Nuhjalan riisto ja tuhokaava tuo jälleen muistot miksi tuonkin ostoboikotin aloitin. En kerro tässä.
Sporttisen liikkeen boikotti tuli jälleen uudelleen mieleen, kun oli nähtävissä, poliittisen vaikutuksen, jäljet Lietsalassa olevan risteyksen 'kunnostamisessa'.
Asukkaat ja käyttäjät eivät sitä pyynnöillään kuntoon saaneet. Puh.joht. parranpärinä auttaa aina bisneksiä, ei elämätä mätää.
Kailon bisnesasukkaista en ole positiivista sanaa päästänyt, en kymmeneen vuoteen.
Eikä kannata nykymenolla sitäkään boikottia purkaa.
Ruonan linja-autopysäkin läheisyydessä sijaitsevaa supermarkettia en ole käyttänyt tuotteiden hankkimiseen enää kuukausiin. Tallipuistokaavan ahneuden ja aivan ilmiselvän poliitikoille jaettujen plussapisteiden takia.
Kähmiviä ravintoloitsijoita ja alaisiaan kiusaavia virkamiehiä, koulukiusaajista kuntakuisaajiksi muuttuneita johtohenkilöitä, riittää tässä kylässä aivan tarpeeksi. ''

Ylläoleva sitaatti on täysin fiktiivinen, lainaus taiteilijanimellä ilmestyvästä poliittisesta satu- ja tarinakirjastani. Ilmestyessään lisää tuskaa. Suurta teatteria tai paskaa.

17.10.2019 17.01  Leena, monen muunkin puolesta

Nyt tehdään paljon tärkeitä, kaupungin ympäristöön liittyviä päätöksiä. Viihtyvyys vähenee ja tulee rumaa jälkeä. Ainakin Kailo ja Tallipuisto nyt päätettävänä. Lammasluodolle kävi jo huonosti. Kenen päätöksiä? Voitko Sinä laittaa näitä valtuuston äänestyksiä tänne sivustollesi? Asukkaan muisti on lyhyt ja kohta on taas kuntavaalit.

17.10.2019 21.41  Kristiina Sunell

Hei Leena & muut,

Uskoisin että kaupunkilaiset seuraavat äänestyksiä, varsinkin niissä asioissa jotka kokevat itselle tärkeiksi.

Äänestysten tulokset eri toimielimissä - lautakunnissa, kaupunginhallituksessa ja valtuustossa - ovat julkista tietoa. Äänestysten tulokset ja kunkin henkilön antama ääni kirjataan pöytäkirjoihin. Niistä näkyy kuka mitenkin äänesti, ja sen voi tarkistaa pöytäkirjoista.

Valtuuston kokoukset myös videoidaan, joten niiden taltiointeja voi katsella netissä.

Ymmärrän kysymyksesi, sillä kokonaiskuvaa on hankala hakea eri pöytäkirjoista. Ovatko kaavamuutokset tärkein asia, vai rakennettuun ympäristöön liittyvät päätökset ylipäätään?

18.10.2019 17.44  Leena

Virkistysalueitten poistuminen. Lammasluoto, Tallipuisto, Kailo. Näillä päätöksillä on merkitystä, ne vaikuttavat kyllä äänestyskäyttäytymiseen seuraavissa kuntavaaleissa. Ovathan eri äänestykset pöytäkirjoissa mutta melkoinen etsiminen niistä on. Iäkkäämpi väki ei välttämättä osaa niitä pöytäkirjoja edes etsiä. Miten kauan edes säilyvät julkisesti näkyvissä?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini