Kaurakarin lehmä- projekti

Valokuva: Susanna Palm

Ajatushan sai alkunsa syystalvella 2017: kunnostamme Jarkko Peltosen liki 30 vuotta sitten Kaurakarille tuoman betonilehmän. Monet talvet ja merisäät ovat vieneet lehmältä hännän, korvat ja sen lempeän ilmeen. Taustaa ja lehmän historiaa löytyy kirjoituksesta "Kaurakarille"

Talven aikana laadittiin monen monta rahoitushakemusta varojen saamiseksi entisöintityöhön. Kesäkuun lopulla rahoitus varmistui, kiitos hankkeen tukijoiden joiden joukossa on sekä yksityishenkilöitä, että yrityksiä. Pääsponsori on naantalilainen Kaune Oy.

Suuri ja sydämellinen kiitos kaikille jotka ovat mukana tukemassa Naantalin meriliikenneympyrää komistavan ympäristötaideteoksen restaurointia!

Ensimmäinen tehtävä on lehmän huolellinen pesu ja sen kunnon kartoitus. Projektissa on monta muuttujaa: mikä on lehmän kunto, missä laajuudessa se on mahdollista restauroida aivan täsmälleen alkuperäisen kaltaiseksi? miten jyrkällä luodolla voidaan työskennellä ilman apuponttoonia, sähköä, agregaattia ja makeaa vettä? entä millainen on sää seuraavan kuukauden aikana? luopuvatko Kaurakaria kansoittavat lokit suosiolla kotiluodostaan lehmän entisöintyön ajaksi?

Dokumentaatiota on vain muutama vanha valokuva ja lehtileike, lisäksi muistikuvia. Varmaa on vain taiteilijoiden osaaminen ja koko entisöintiporukan, Kaurakarin Karjakkojen, valtava into ja elämänilo sekä Naantalin Taidemuseon Kannatusyhdistyksen sitoutuminen hankkeen toteuttamiseen tämän kesän aikana. Projektin päiväkirja eli loki löytyy tältä sivulta.

Kaurakari- projektista lehdissä:

Työtä aloitettaessa, Rannikkoseutu 23.7.2018

Lehmäjäiset, Rannikkoseutu 28.8.2018

Naantali 575-viikon juhlatapahtumia, Seutusanomat 30.8.2018

Entisöidyn teoksen julkistuspäivä, Nauta-lehti