Näkyvämpää avoimuutta

Perjantai 17.3.2017 - Kristiina Sunell




Naantalin kaupungin toimintaa ohjaaviin arvoihin on kirjattu avoimuus ja asiakaslähtöisyys.
Siksi onkin epäjohdonmukaista että kuluvan valtuustokauden aikana luottamuselinten pöytäkirjojen esilläoloaikaa on lyhennetty. Aiemmin pöytäkirjat olivat tarkasteltavissa kaupungin verkkosivustolla vähintään koko valtuustokauden ajalta, nyt vain noin kahden kuluneen vuoden jaksolta.

aanestys2.jpgTiedonsaannin rajoittaminen osoittautui ongelmaksi pyrkiessäni laatimaan koostetta valtuustokauden aikana tehdyistä elinkeinoihin ja yrittäjyyteen liittyvistä aloitteista. Näitä tietoja olisi tarvittu Naantalin Yrittäjien 14.3 järjestämässä kuntavaalipaneelissa. Niitä olisivat tarvinneet myös paneeliin osallistuneet kuntavaaliehdokkaat - ei vain paneelia varten, vaan hankkiakseen tietoa jo tehdyistä päätöksistä käsittelyketjuineen. Yrittäjäyhdistys tulee joka tapauksessa tarvitsemaan kokonaiskuvan arvioidakseen elinkeinostrategian toteutumista ja päivittämistarvetta uuden valtuustokauden alkaessa.

Syy rajoittamiseen on Naantalin kaupungin verkkosivuston Kysymystorilla 10.3 julkaistun vastauksen mukaan Kuntaliiton ohjeistus. Kuntalaki ei kuitenkaan velvoita pitämään nähtävilläoloaikaa mahdollisimman lyhyenä, eikä kuntaliiton suosituskaan rajoita muuta kuin henkilötietoihin liittyvien asiakirjojen julkista saatavuutta. Raisiossa toimielinten pöytäkirjat ovat nähtävillä koko valtuustokauden ajalta. Järjestelmä on sama Dynasty kuin Naantalissa, joten syy ei ole tekninen. Verkkolevytilaa tarvittaneen joka tapauksessa arkistointivelvoitteen vuoksi, joten nähtäviltä poistamisesta koituu vain ylimääräistä, turhaa työtä. Turussa lautakuntien päätökset ovat julkisesti ja helposti verkkosivuilla luettavissa vuoden 2013 alusta lukien, kaupunginhallituksen pöytäkirjat jopa vuodesta 1995 alkaen.

Päätösten saatavuuden rajoittaminen hankaloittaa myös päättäjien tiedonsaantia. Vilhelm Junnilan 13.3. kaupunginvaltuuston kokouksessa esittämän aloitteen perusteella käytäntöjen parantamiselle löytyy puoltoa valtuutettujen joukosta. Kehittämistarpeesta mainitsi samassa valtuuston kokouksessa myös tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Juha Haapakoski. Kuntalaisen näkökulmasta Raision ja Turun käytäntöjen soveltaminen edistäisi niin avoimuutta, kuin asiakaslähtöisyyttäkin.

Kannatan.

 

Avainsanat: pöytäkirjat, päätökset, tiedonsaanti, Kuntaliitto, hallinto, kuntalaiset


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini