Yleensä ja erityisesti

Sunnuntai 25.5.2014 - Kristiina Sunell

"Kokoomusdonna?" Nostin katseeni kulahtaneista crocs-sandaaleistani. Hämmennyksissäni en tiennyt, josko pitäisi pahastua vaiko riemastua. Mielessä vilahtivat ahkera Sirpa Pietikäinen, viisas Marjatta Rasi ja tyylikäs Eija-Riitta Korhola. Päätin ilahtua. Kysyjän mielikuvista en tiedä.

Abstrahointi tarkoittaa yleiskäsitteen muodostamista pelkistämällä. Yleistys eli stereotypia on yksittäisten asioiden tai ilmiöiden käsittämistä ryhmäksi tai joukoksi, jonka jäsenillä on samankaltaisia piirteitä. Lapsi oppii hahmottamaan ympäristöään ja nimittämään eri esineitä niiden yleispiirteiden mukaan. Pöydät ovat siis pöytiä, olivatpa pyöreitä tai neliskulmaisia. Yleistäminen perustuu yksinkertaistamisen lisäksi kokemusperäisiin ennakko-odotuksiin. Lapsi oppii nopeasti miksi puurokuppi kannattaa pitää mieluummin pöydällä kuin tuolilla.

"Ei pidä yleistää" ja "tuo on stereotyyppistä ajattelua" kuullostavat moitteilta. Anteeksi, mutta tälle ei voi mitään, näin ihmisen mieli toimii. Edelliseen lauseeseen asti lukeneet saattavat arvella minun seuraavaksi aikovan esittää jonkin suvaitsemattomuuden ilmentymän. Jos näin kävi, me molemmat syyllistyimme juuri yleistämiseen.

Luomme itse mielikuvia. Niitä nimitetään brandeiksi. Markkinoinnin asiantuntijat sanovat bradin olevan lupaus. Niistä ei parhaillaan ole varsinaista pulaa: europarlamenttivaalien jälkeen mediat täyttyvät eduskuntavaalien viestinnästä. Puolueet ja ehdokkaat antavat mainostoimistoille mukavasti toimeksiantoja. Jokainen puolue varmasti toivoo, että sen ehdokkaat mielletään joukoksi, jolla on keskenään samankaltaisia näkökulmia ja arvoja. Myös eroja pitää löytyä. Kaikki hauet ovat kaloja, vaan kaikki kalat eivät ole haukia.

Toivottavasti Suomi voittaa. Tarkoitan sekä illan jääkiekon finaaliottelua, että europarlamenttivaaleja. Jälkimmäisessä voiton määrittelevät suomalaisten äänestysprosentti ja valittujen "meppien" kyky etsiä yhteisiä nimittäjiä eroavaisuuksista riitelyn ja kärjistämisen sijaan. Kaikilla puolueilla on nämä taidot omaavia ehdokkaita. Mitä monipuolisempi edustajajoukko ja mitä joustavampia pelkistyksiä, sen parempi Suomelle.

T: Kokoomusdonna K.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yleistäminen, Europarlamentti, vaalilupaus, brandi