Äänestäjän vaalimainos

Maanantai 30.3.2015 - Kristiina Sunell

Tämä on yrittäjä-äänestäjän vaalimainos. Mielestäni päätöksentekijän paikka ei juurikaan eroa yritysjohtajan pestistä. Jos voisin laittaa "palvelukseen haetaan"- ilmoituksen, siinä lukisi näin:

Kiitämme kaikista saamistamme hakemuksista, joita onkin tähän mennessä kertynyt runsaasti. Haastattelemme parhaillaan ehdokkaita vaalipaneeleissa, toreilla ja kaduilla. Tässä vielä muutamia viime viikkojen vinkkejä.

  • Lupaukset ovat miellyttävää kuultavaa, mutta näytöt vakuuttavat enemmän. Toivomme sinulta aikaisempia näyttöjä luottamustehtävistä. Olet todennäköisesti toiminut oman kotikuntasi päättäjänä. Miten valmistaudut kokouksiin, keitä kaikkia kuulet kun muodostat oman kantasi? Kerro tekemistäsi aloitteista.
  • Todennäköisesti tulevassa työpaikassasi joudut tai pääset tekemisiin täysin vastakkaisia arvoja ja mielipiteitä edustavien tahojen kanssa. Emme enää halua nähdä ramman ankan tavoin toimivaa hallitusta, saati retorisia puheenvuoroja eduskunnan kyselytunnilla. Riitely ja periaatteellistaminen ei vie eteenpäin mitään asiaa. Tämä on yksi vaikeimpia taitoja: osaat neuvotella, keskityt pitkän aikavälin hyötyihin, et etsi palstatilaa itsetarkoituksillisilla kärjistyksillä.
  • Ymmärrät liiketoimintaa. Hahmotat yritysten kansantaloudellisen merkityksen. Osaat erottaa yksinyrittäjän monikansallisesta konsernista - jos et, sinulla on aikaa ja mielenkiintoa selvittää erot. Saatat haluta leikata yritystukia, ja huomioit että suurin osa niistä menee nykyään tukien käsittelyyn ja suuryritysten työllistämisen tukemiseen. Otat tästäkin asiasta selvää.
  • Olet rohkea ja rehellinen. Nykyisiä rakenteita ja yli varojen elämistä voisi pitää yllä veroja korottamalla ja ottamalla lisää velkaa, mutta rajansa silläkin. Huomaat kenties, että Suomella ei ole varaa toimia koko maailman sosiaalitoimistona, saati ilmaisena sairaalana ja opinahjona - tai jos olet toista mieltä, esitä konkreettinen laskelma anteliaisuuden rahoitusmallista.
  • Jos esität kritiikkiä, esität myös vaihtoehtoja. Kaikkea ei välttämättä tarvitse keksiä itse. Pidä ovet avoimina, perusta aidosti ja aktiivisesti toimivia neuvonantajaryhmiä, kuuntele heitä. Jos olet oikein rohkea, kutsut mukaan henkilöitä myös oman puolueesi ulkopuolelta, jopa muitakin kuin politiikan aktiivisia toimijoita.
  • On mukava tavata ehdokkaita. Älä kuitenkaan tule kutsumatta kotini tai työpaikkani ovelle virpomaan ja lausumaan loruasi. Älä hukuta minua sähköposti-, esite- ja lupaustulvaan kerran neljässä vuodessa, vaan kerro ajatuksistasi ja tekemisistäsi hieman tasaisemmin, vaalien välilläkin. Kysy vaikkapa vuoden välein, josko äänestäisin sinua vielä uudelleen. Olet mahdollisesti ehdolla myös seuraavissa vaaleissa, voit tehdä vaalityötä koko ajan.

Jos olet ehdokas tai jonkin ehdokkaan tukiryhmässä, voit mieluusti kommentoida tätä kirjoitusta. Lupaan julkaista vastauksesi. Saat myös vapaasti jakaa kirjoitustani, olitpa samaa tai eri mieltä. Palataan asiaan!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit, rekrytointi, pätevyys, yrittäjyys

Suomi on yritys

Maanantai 29.12.2014 - Kristiina Sunell

Työpaikkoja avoinna: 200 päättäjän paikkaa Suomi Oy:n johtoryhmässä. Hyvä palkka ja ison talon edut. Pestit ovat neljän vuoden määräaikaisuuksia.

Suomi on yritys. Jos se tuo ulkoa enemmän kuin vie, se velkaantuu. Jos sen valmistamia tuotteita ja palveluja ei osteta, seuraa työttömyyttä. Siksi maata pitää edes yrittää johtaa kuin yritystä.

Vanhaan aikaan kuuli vielä väitettävän, että vain yrittäjät hoitavat yrittämisen. Nyt on lähes puoli miljoonaa syytä ajatella ja ymmärtää toisin.

Tarvitaan yhdenmukainen visio, tavoitetila Suomesta. Sen eteen taistellaan, vaikka keinoista voidaan välillä kiistellä. Yhteistä tavoitetta lähestytään montaa eri kautta ja tavoista voi - ja pitää - neuvotella. Siihen tarjoutuu tilaisuus jo vuoden 2015 syksyllä. Tuolloin Suomen uusi hallitus aloittanee työnsä. Neuvottelukykyä, kokonaisuuksien hahmotustaitoa ja tilannetajua tarvitaan enemmän kuin pitkään aikaan, sillä tulopoliittista ratkaisua tullaan neuvottelemaan silloin: jaettavaa on vasta, kun jaettavaa saadaan aikaan.

Laaja yhteisymmärrys on tärkempää kuin oman etupiirin lyhyen aikavälin hyöty. Nykyiseen vaikeaan tilanteeseen Suomi on joutunut siksi, että liike on ollut itsetarkoitus. Ylintä yhteistä nimittäjää ei tarvitse keksiä. Suunta löytyy valmiina usein toistetuista juhlapuheista, hyvistä aikomuksista ja annetuista lupauksista. Tekemistä vaille valmiista tilanteesta on syytä jatkaa.

Tästä lamasta pitää selvitä. Tulevan johtoryhmän jäsenet tulee siksi valita erityisen viisaasti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit, saavutukset, lupaukset, tavoitteet