Koronan vuosipäivä, ei juhlavastaanottoa

Perjantai 12.3.2021 - Kristiina Sunell

Melko tarkkaan vuosi sitten olin pakannut laukkuni valmiiksi. Meripelastajien koulutusristeily olisi vuoden kohokohta, jopa tällaiselle ruotsinlaivaristeilyjä viimeiseen asti kaihtavalle. Virallisia ja epävirallisia tapaamisia, vanhoja tuttuja ja tutustumista muiden meripelastusyhdistysten väkeen, kiinnostavia työpajoja, kuulumisten vaihtoa, vakavaa asiaa ja iloisia illanviettoja. Tukholmassakin olisi kiva pistäytyä. Innollahan sitä odotti. Tapahtuma peruutettiin vain päivää ennen lähtöä, tai oikeastaan siirrettiin marraskuulle ja sitten peruttiin sekin. Tämän vuoden koulutusristeilylle pääsee nettilinkin kautta. 

Sen jälkeen on peruutettu paljon muutakin. Koronallet ilmestyivät ikkunoille, mutta nyt nekin on kai peruttu. 

210313_maski_kukkapaa.jpgTeams, Google Meet ja monet muut nettipalaverityökalut ovat tulleet kyllästyttävän tutuiksi, mutta omia kustomoituja taustakuvia en ole alkanut työstää. Jos sen tekisin, samalla kai myöntäisin virtuaalisuuden olevan pysyvää. Se tuntuisi samalta kuin periksi antaminen: tämä on nyt tätä, ikuisesti. Niin järkevää, aikaa ja luontoa säästäviä kuin videopalaverit ovatkin, ne vaan eivät ole sama kuin kasvokkain kohtaaminen. 

Välillä, jopa usein, on ikävä "vanhaa normaalia". Jos ja kun sen aika tulee, osaa varmasti arvostaa niin ystävien kohtaamisia kuin koko perheen jouluja, pääsiäisiä ja merkkipäiviä.

Parempia aikoja odotellessa on hyvä muistaa paikalliset yrittäjät, joiden arki on kovalla koetuksella eikä juhlaa juuri näy. Jos aina ennenkin, "vanhaan normaaliin aikaan", oli järkevää suosia paikallisia pienyrittäjiä, on se nyt vieläkin tärkeämpää. Me kaikki haluamme paikallisten putiikkien ja palvelujen säilyvän. Vaikka muutoin tuntuisi voimattomalta ja kyllästyneeltä, oman kotikaupungin elinvoimaisuuteen voi jokainen vaikuttaa omilla ostoksillaan. Pidetään lähipalvelut edelleen lähellä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pandemia, kulkutauti, peruutus, virtuaalisuus, pienyritykset