Brexit ja suuri paniikkiSunnuntai 26.6.2016 klo 16:19 - Kristiina Sunell Fiktioiden ääripäät: "Eurooppa romahtaa" ja "nyt Britannialla alkaa heti mennä paremmin" perustuvat mielikuviin ja skenaarioihin, joita lienee käytetty sisäpoliittisiin tarkoitusperiin niin Britanniassa kuin muuallakin. Muuttuvia tekijöitä on paljon - suunnilleen kaikki mahdollinen - joten lopputulemaa ei määrittele se, mitä nyt on päätetty, vaan se, mitä kaikkea tullaan päättämään seuraavan kahdesta seitsemään vuoden aikana.
EU ja Britannia neuvottelevat keskinäiset sopimuksensa uudelleen. Tämä on myös EU:lle mahdollisuus korjata selkeitä valuvikoja sekä tarkastella kriittisesti perusperiaatteita, joiden mukaan ei käytännössä ole toimittu. Päätöksenteko on jo pitkään koostunut hätäkokouksista, joissa tehdään ratkaisuja pakon edessä, äärimmäisellä kiireellä. Niitä on luonnehdittu jopa valinnoiksi ruton ja koleran välillä.
Uhka on myös mahdollisuus. Kriisi on aina uudelleenarvioinnin paikka. EU ei ole "Hotel California" josta kerran tultuaan ei voisi koskaan poistua. Britannian äänestystulos antaa tilaisuuden - tässä tapauksessa jopa pakon - uudistaa järjestelmää, jonka alkuperäinen tarkoitus oli pääomien, työvoiman, tuotteiden ja palvelujen vapaa liikkuvuus.
Jatkuvien pensaspalojen tuhkasta saattaa nousta Feenix jos vain tahtoa ja rohkeutta löytyy. Päivitys 2.9.2016: Lyhyen aikavälin kehitys: punnan arvon laskiessa vientiteollisuus kasvaa. Sinänsä tämä ei ole yllättävää. Mielenkiintoista seurata miten jatkossa käy. |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU, Brexit, Eurooppa, integraatio, disintegraatio, uudistaminen |
Lypsylehmäpihvi siemenperunoilla, kiitos!Keskiviikko 24.4.2013 - Kristiina Sunell Taulukkolaskelmat sekaisin, ei kai se haittaaHarvardin yliopistossa on havaittu vakava laskentavirhe. Aikaisempi väittämä siitä, että ylivelkaantuneella maalla ei mene hyvin, voikin olla väärä. Akateemikot olivat olettaneet valtion olevan vaikeuksissa velan ylittäessä 90 % bruttokansantuotteesta, eli vuoden aikana tuotettujen tavaroiden ja palvelujen yhteenlasketusta arvosta. Koska en ole matemaatikko, en osaa laskea oikeaa katkeamispistettä. Pitäisikö se tulkita niin, että harmit alkavat vasta velan korkojen ylittäessä maan maksukyvyn? Tai siitä, että lainojen vakuutena on talouden, tuottavuuden työllisyyden ja vientiteollisuuden kasvu, jota ei olekaan näkyvissä? Joko on ruoka-aika?Kympin uutisissa esiintynyt työministeri Ihalainen oli huolestunut päivän YT-saldosta. Raamisopimuksessa, alle kuukausi sitten, luvattiin alentaa yhteisöveroa. Tarkoitus oli nimenomaan tukea työllistämistä. Miten tässä nyt näin kävi? Muutama arvaus:
Näissä pöydissä ei jaeta kakkua, vaan tapellaan vielä hankkimattomista jauhoista. Se tehdään silmät kiinni ja suu auki. Viipyilevän kirpeä jälkimakuCarpe diem eli "elä hetkessä" on yksi resepti onnellisuuteen. Sellainen, joita lukee sosiaalisessa mediassa jaetuissa, auringonlaskun kuvan päälle nätisti kirjoitetuissa teksteissä. Tulevaisuudesta ei pidä murehtia, mutta se ei sulje pois huomiseen varautumista. Uudistamista ja sopeuttamista lykätään konsensuksen nimissä (lue: seuraavien vaalien tulosta pelättäessä) ja piikki jää auki, seuraavan maksettavaksi. MItä ehdottaisin:
|
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kestävyys, avoimmuus, uudistaminen, vakauttaminen, tulevaisuus |