Talviunta

Sunnuntai 30.1.2022 klo 20.16 - Kristiina Sunell

Hiljaista kuin Naantalissa talvella

Väkeä olisi paljon jos Vanhankaupungin kaduilla näkyisivät kaikki Luostarikirkon mäellä ja pienillä kujilla kulkeneet aina 1200-luvulta asti. Kävellessään hiljaisella rannalla voi kuvitella kuulevansa askeleet, jossain vähän kauempana. Lähellä ujeltaa mereltä tuleva tuuli. Se pyörittää satunnaisia lumihiutaleita kuin hidastetussa tanssissa. 

220131_valligratiae_ericsunell_taulu.jpgKysyin pienenä isoisältäni Ericiltä miksi salmessa näkyy juovia, mistä ne tulevat? Isoisä vastasi kapeikosta kulkeneen monta, monta laivaa, niiden jälkiä ovat. Huijasi kai, mutta mistäpä tiesin - ehkä pienillä lapsilla on enemmän mielikuvitusta kuin huumorintajua. Kun laiva häviää näkyvistä se on mennyt, ohi ja poissa. Peräaaltojen hiivuttua rannan kallioihin säilyy mielessä ehkä muistikuva jos laiva on erityisen hieno. Tulee seuraava laiva, uudet aallot. Menneet hetket jäävät talteen maalauksiin, kirjoihin, muistoihin, tarinoihin. Osa häviää, unohtuu. Mitähän isoisäni mietti piirtäessään tämän näkymän?

Merisali nukkuu nyt talviunta. Mielessäni näen Routamaan Heikin istumassa pöydässään tai katsomassa merelle Trapin parvekkeelta. Tauno Vintolan upeat valokuvat ovat tallessa kirjoissa ja postikorteissa vaikka Taunon Leica ei enää tulevia näkymiä tallenna. Mukavan naapurini Pentti Koivikon taulut ovat valmiita, viimeinenkin. Hienoja miehiä, joista jokaisen vaikutus ulottuu pidemmälle kuin heidän oma aikansa.

Keväällä käydään taas iltapalalla Niemen talossa, Nahkurin tuvassa tai Lottakahvillassa, jotka ovat kaikki sama paikka kuin nykyinen Uusi Kilta, siinä Tavasti Killan vieressä. Sisäpihalla on yksi Naantalin vanhimmista kellareista, keskiajalta peräisin. Mitähän aarteita siellä on aikoinaan säilytetty suojassa rosvoilta ja tulipaloilta? 

Lumi peittää pian tämänkin iltakävelyn askeleet. Jo muutaman viikon päästä, Tuhkamarkkinoiden aikaan Vanhakaupunki herää, ainakin muutamaksi päiväksi. Valoisa aika pitenee ja Kirkkopuiston valtavat puut saavat uudet lehdet, joiden väri vaihtuu heleän vihreästä tummaan, sitten keltaiseen ja punaiseen. Syksyllä ne lakaistaan pois. Elämää jokainen hetki.

190712_vanhakuva_eric_kylpyla.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Naantali, vanhakaupunki, historia, talvi