Elämää torille!

Maanantai 14.5.2018 - Kristiina Sunell

"Tori toimii vilkkaana arkipäivän kohtauspaikkana, jossa on ympäri vuoden tarjolla monipuolisesti elintarvikkeita, kukkia, vaatteita ja käsitöitä. Etenkin kesäaikana torilla on vilkas kansainvälinen tunnelma. Naantalin tori antaa hyvät toimintaedellytykset niin torikauppiaille kuin ympäröiville liikehuoneistoillekin." Lähde: Naantalin kaupungin nettisivusto 14.5.2018

180511_torilla.jpg
Kesäisenä toukokuun perjantaina neljältä iltapäivällä valokuvattuna tori näyttää tältä. Näkymä on samanmoinen seuraavana päivänä kolmen aikoihin, jolloin yksikään kahvio ei ollut enää avoinna. Voisi sanoa kuvan kuiskaavaan hiljaa enemmän kuin tuhat sanaa. 

Paljon mahdollisuuksia, paljon esitettyjä ideoita ja toiveita. Olisipa täällä jäätelökioski, vohvelikärry, musiikkia - miksipä ei voisi olla? Suunnitelmia ei puutu.

180511_tori.jpgNaantali on kesäkaupunki. Kauden pidentämistä on toivottu jo vuosia, mutta minkäs vuodenajoille ja säälle teet. Ehkä on helpompi leventää kiinnostavaa aluetta kuin pidentää kesää. 

Tekemistä vaille valmista.

Mahdollisuuksien runsaudesta on hyvä aloittaa vaikka pienin askelin.

http://turunseutusanomat.fi/2018/06/eloisa-naantali-ryhtyy-tuumasta-toimeen/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elinvoima, kesäkausi, tori, tarjonta, kysyntä, kaupunkikuva

Peukkuja pidellessä - miten käy toimistotilojen?

Maanantai 9.10.2017 klo 19.40

Tätä kirjoittaessani kaupunginhallitus tekee päätöksen kirjaston mahdollisesta laajentamisesta Postin entisiin tiloihin. Hintalappua hankkeelle kertyisi liki miljoona euroa, joka katettaisiin pääosin lainavaroin. Esityslistalla olevaan asiakohtaan liittyy läheisesti yrittäjyys, tällä kertaa yrittäjien toimistotilat. Ne poistetaan mikäli kirjaston laajennus käsittää Postin lisäksi myös yrittäjien vuokraamat toimistotilat. Nykyisille yrityksille ei ole toimistotiloja, eikä näin uusillekaan. Voiko ongelman myönteistää: "Kaupungissa on enemmän asiantuntijapalveluja tarjoavia yrityksiä kuin tänne mahtuu"?

Kaupungin 2020- strategian perusteella  ”Menestysteemalla 1 vahvistetaan hyvää toimintaympäristöä kaikenkokoisille yrityksille" olettaisi päätökselle löytyvän selkeät suuntaviivat, semminkin jos yritysvaikutuksia arvioidaan. 


ukkopekansilta.jpgMaanantai-illan kokoussarjaan kuuluu myös kaupunginhallituksen konsernijaostolle esitettävä selvitys asuntomessujen järjestämisestä Naantalissa vuonna 2022. Kaupunginjohtajan pohjaesitys on neuvottelujen aloittaminen messujen järjestämisestä. Valitaanko nyt rohkea elinvoimaisuuteen panostaminen vaiko hiljainen "antaa olla vanhallas vaan"- kanta, määrittelee pitkälti sen millainen kaupunki Naantali tulevaisuudessa on. 


Yrittäjäyhdistykseltä ei kantoja ole kumpaankaan asiaan kysytty, joskin kentältä tulleita monia mielipiteitä on päättäjille pyytämättä tarjottu. Päättäjät ovat omat kantansa asuntomessuasiaan kertoneet jo hyvissä ajoin ennen kuntavaaleja, strategia on edellisen valtuuston hyväksymä. Strategia ei "jalkaudu", se jalkautetaan.


Yritysvaikutukset eivät liity vain yrittäjiin, vaan koko saaristokaupungin tulevaisuuteen. Jännittävä ilta. 
 

--

Päivitys 10.10.2017 klo 15:57

Kirjaton laajennuksesta myös pienyrittäjien toimistojen tilalle on virinnyt keskustelua, jossa on toivottu yrittäjien toimitilatarpeen selvittämistä vastustaneita KH:n jäseniä lähestyttävän vain sähköpostitse, ei julkisesti.

Koska olen avoimen toiminnan kannattaja - ks. arvot - ja koska asia koskee niin yrittäjiä kuin heidän asiakkaitaan, eli melkoisen suurta määrää Naantalin asukkaita, on avoimuus erityisen paikallaan.

Tästä linkistä voi ladata kaikille kaupunginhallituksen jäsenille lähetetyn julkisen kirjeen. Toivon kommentointia tälle sivustolle tai muulle julkiselle foorumille. 

--

Päivitys 14.10.2017 klo 13:18

Sirpa Hagsberg teki valtuuston kokouksessa 4.9 aloitteen "Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupunki varaisi vielä kaikille kirjaston käyttäjille mahdollisuuden lausua mielipiteensä kirjaston kehittämissuunnitelmasta tilaratkaisuineen ja huomioisi mahdollisuuksien mukaan uudet ideat." Kaupungin sivustolle luotiin välittömästi kysely. Toimistotiloista kysyviä yrittäjiä kehoitettiin vastaamaan tähän kyselyyn, jonka tulokset annettaisiin edelleen asiasta päätettäessä.

Kaupunginvaltuuston 16.10 pidettävän kokouksen esityslistalla, kirjastoa koskevan asiakohdan yhteydessä, on liitteenä kyselyn vastausten yhteenveto. Tarkkaavainen yrittäjä otti yhteyttä kummastellen, miksi hänen vastauksensa ei tästä yhteenvedosta löydy. Otettuani yhteyttä kaupunginjohtajaan elinkeinoasiamies soittikin 13.10 kertoen, että yrittäjien vastauksia ei tosiaankaan löydy - vielä tarkaavaisempi olisi huomannut, että koosteen alussa lukeekin vuosiluku 2016, "Kirjastokysely nuorille". Valtuustoaloitteessa mainitusta kyselystä ja sen tuloksista ei siis ole vielä tietoa. Näyttää valitettavasti siltä, että vastaukset saadaan vasta kun päätös on jo tehty. Tilaratkaisuihin liittyy yritysten toimistotilojen poistaminen, joka implisiittisesti on "rivien välissä". Se on mahdollinen seuraus, ei erikseen päätettävä asia.

Ei mennyt kuin Strömsjössä, mutta onneksi päätöksentekoprosessi on kuitenkin huomattavasti parempi kuin Kittilässä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elinvoimaisuus, kasvu, kaupunkisuunnittelu, elinkeinot