Mielikuva yli kaikenMaanantai 15.11.2021 - Kristiina Sunell "Image is nothing. Thirst is everything. Obey your thirst". Vapaasti kääntäen: imagolla ei ole väliä, vain janolla on. Mainoslause on parikymmentä vuotta vanha, ajalta jolloin yrityksen arvoiksi useimmin mainittiin asiakaslähtöisyys, laadukkuus ja tekninen erinomaisuus. Ajat muuttuvat. Yritys ja tuote ottavat kantaa, koska ne kokevat sen olevan pakko. Toisinaan provosoiden, tahallaan tai tahattomasti, ja sosiaalinen media hoitaa loput. Kuka muistaa vielä pikajuoksija Ben Johnsonin? Hän oli Valion maitomannekiini vuonna 1988. Hän joutui luopumaan mitalistaan ja samalla poistumaan mainoksista doping-käryn vuoksi, painavista ja perustelluista syistä. Mutta vuonna 2021 joutuu maitokin poistumaan, ainakin Helsingin kaupungin vierastarjoilupöydistä liha- ja maitokiellon vuoksi. Linjaus ei aivan onnistunut, sillä arvovieraita se ei koske. Jako tarjoilujen osalta kahden kerroksen väkeen jätti hieman sivumakua sinänsä määrätietoisesti ja vaihtoehdottomasti vegaaniaatetta suosivaksi tarkoitettuun linjaukseen. Riisipaketin Ben puolestaan sai jäädä, mutta setä (uncle) hän ei enää voi olla. Ehkä hänen pitäisi olla muodikkaasti "henkilö"? Fazerin Reissumies- pakkauksessa on edelleen kuitenkin "mies", niin nimessä kuin kuvissakin. Eiei, kaikkienhan pitää olla neutraaleja kuin uudet liikennemerkit konsanaan! Kulttuurisen omimisen ja naisten tasa-arvon loukkaamisen syytettä arasteleva satavuotias Geisha-suklaan nimikin saattaa joutua väistymään. Näin on laita myös jugurttipurkin kyljessä komeilevan turkkilaisen, jonka fetsi-päähine kiellettiin sekin jo sata vuotta sitten. Jugurttipurkki- huolestuminen sai tosin alkunsa Suomessa asuvan turkkilaistaustaisen käytännön some-pilasta, ei mielensäpahoittamisen mestaruuden tavoittelemisesta. Afrikan Tähti- peli sai kohusta huolimatta yllättäen jäädä, vaikka historiasta sekin muistutti. Pelikauppojen hyllyt tyhjenivät nopeasti, kuin varmuuden vuoksi. Ehkäpä taas iskee "woke" ja sitten "cancel", kuten niin usein käy. ”Woke-kulttuuri on ongelma ja kaikki tietävät sen”, kirjoittaa Marko Maunula Suomen Kuvalehdessä. Samaan kategoriaan kuuluu Cancel-kulttuuri. Ensimmäinen ongelma on kuitenkin se, että myös presidentti Barack Obaman vastenmielisinä pitämiä tuomitsemis- ja hyvesignalointi- ilmiöitä ylipäätään kutsutaan "kulttuuriksi". Se on korkeintaan ideologia. Yritykset ja jopa yliopistot ovat varpaillaan ja ylireagoivat varmuuden vuoksi, toisinaan hyvinkin naurettavilla tavoilla. Alunperin ilmeisesti hyvä tarkoitus on kääntynyt nopeasti omaksi irvikuvakseen. Kaikkea ei tarvitse periaatteen vuoksi paheksua, mutta ei kaikkea hyväksyäkään. Suvaitsevaisuus on rikki ja hajalla on myös terve arvostelukyky. Kirjoittaja ei osta yhtään mitään tavaratalo Kärkkäiseltä, suosii Roosa Nauha- tuotteita ja hankkii mieluummin Espanjassa kuin Kiinassa valmistetun älypuhelimen.
|
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: politisoituminen, woke, kannanotto, valinta, arvot |
Viisi vaalikoneita tärkeämpää asiaaPerjantai 21.5.2021 klo 22.04 - Kristiina Sunell Voihan vaalikone! Tutut teemat toistuvat neljän vuoden välein, unohtamatta klassikoiksi muodostuneita uimahallia ja läppäsiltaa. Vastaaminen ei aina ole helppoa, etenkin kun annettujen vaihtoehtojen joukosta ei omaansa löydä, tai kysymyksen voi tulkita (vähintään) kahdella eri tavalla. Mikä on mielestäni tärkeää? Aivan ensimmäisenä avoimuus. Sekin on tuttu teema, ja aihe jonka kehittymistä olen seurannut kahden vaalikauden ajan. Kehitystä on tapahtunut, mutta valitettavasti ei aina parempaan suuntaan. Avoin, eri mielipiteitä salliva ja salailematon tiedotus on kuitenkin toimivan demokratian tärkein edellytys. Aloitetaan siis paremmasta tiedonkulusta ja asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksista meitä kaikkia koskevissa päätöksissä. Lista tärkeimmistä teemoista on lyhyt, mutta päivitettävissä tarpeen mukaan - muillakin kuin vaalien kestosuosikkiaiheilla. Avoin Naantali antaa asukkaalle puheenvuoronPäätösten ja niiden valmistelun tulee olla avointa. Kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja tiedonkulkua tulee parantaa merkittävästi. Mitä se tarkoittaa:
Viihtyisä ympäristö on terveellinenLähiympäristöllä ja hyvin voivalla luonnolla on huomattava vaikutus myös ihmisten hyvinvointiin. Puistojen ja virkistysalueiden ylläpito ja kaavoittaminen kaikkien yhteiseen käyttöön on tärkeää. Alueita tulee jättää myös luonnonpuistoille, jotta luonnon monimuotoisuutta voidaan suojella. Hyvinvoiva luonto on kaikkien etu. Sanoista teoiksi:
Pidetään huolta kaikista ja kaiken ikäistäMitä se tarkoittaa:
Tehdään Naantalista elävä ja elinvoimainen ympäri vuodenPikkukaupungista ei tule ison kaupungin pienoismallia vain rakentamalla kaupunkikeskustaa tiiviimmäksi ja korkeammaksi. Naantalista ei tule "suljettu suurimman osan vuodesta" - kaupunkia, joka voisi elää vain matkailusta. Yritystoiminnan on oltava monipuolisempaa, ympärivuotisia työpaikkoja tarvitaan. Paikallisten yritysten toimintaedellytyksistä on huolehdittava, sillä näin saadaan työpaikkoja ja ostovoima jää hyödyttämään kaupunkiamme. Kaikki voittavat. Miten se tehdään:
Naantali on kulttuurikaupunkiNaantali tunnetaan musiikkijuhlistaan, mutta monet paikalliset yhdistykset tuottavat kulttuuritarjontaa ympäri vuoden. Pääosin vapaaehtoistyönä ja talkoina toteutettava toiminta saa pienimuotoista tukea kaupungilta. Pystymme kuitenkin parempaan. Miten se onnistuu?
|
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, mielipide, periaate, arvot, Naantali, luonto, avoimuus, kulttuuri |
Salassapitokriisiviestintästrategiaa aikasidonnaisuusulottuvuudestaTiistai 23.3.2021 - Kristiina Sunell Hallituksen viestintästrategian mukaan "Tavoitteet ja vaikutukset kerrotaan selkeästi ja monimutkaisista asioista luodaan kokonaiskuvaa" ja "tärkeistä asioista kerrotaan myös niiden ollessa vielä keskeneräisiä" Se toteutuu näin:
Lausuntoa voi olla osittain vaikea ymmärtää näiltä osin, jos miltäänkään osin. Ja näin:Ulkonaliikkumiskieltoon liittyvät perusteet salataan koska ”Valtioneuvoston koronatilannevarautumisen tilanteenhallintaan liittyvästä aikasidonnaisuusulottuvuudesta johtuen pyydetyt ministeriön turvallisuusluokitellut varautumisasiakirjatiedot eivät ole julkisia”. (VNK 23.3.2021)
Onko syytä olla huolissaan? Päätoimittajien yhdistyksen kannanoton mukaan on. Valmiuslain pykälien 106 ja 107 ottaminen käyttöön herättää huolta siitä, että valtioneuvoston kanslian johtovastuun vahvistaminen vaikeuttaa tiedonsaantia entisestään. Optimisti ei usko tiedonsaannin voivan tästä enää enempää vaikeutua.
"Get on with it" vai "get over it"?
|
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvot, strategia, demokratia, salailu, puppugeneraattori, kriisiviestintä, avoimuus |
Kouluverkko keskittyyMaanantai 10.9.2018 - Kristiina Sunell Valtuuston kokousten seuraaminen on mielenkiintoista, vaikka suurin osa päätöksistä on jo tehty kaupunginhallituksessa, lautakunnissa ja puolueiden välisissä neuvotteluissa. Parasta antia ovat - aloitteiden lisäksi - ryhmäpuheenvuorot, joissa perustellaan ryhmän kantaa. Perustelut saattavat olla varsinaista äänestystulosta mielenkiintoisempia. Paras kuulemani, ja lähes kaikkien puolueryhmien toistama perustelu suurelle, keskitetylle koulukampukselle oli terveellinen sisäilma. Toiseksi paras oli lasten kuljetusten helpottuminen: kun päiväkotitaapero viedään samalla kyydillä kuin ala-asteella oleva lapsi, pääsevät vanhemmat vähemmällä kuljettamisen vaivalla. Näin toki vain, jos aikataulut sopivat yhteen eikä autoja ole lapsia vaarantavaksi ruuhkaksi asti. Korvaan pahasti särähtävä suuren koulukampuksen kannatuspuheenvuoro korosti arvotonttien vapautumista parempaan käyttöön. Mielestäni parhaat paikat tulee varata juuri lapsille ja nuorille, sen tärkeämpää käyttäjäkuntaa ei ole. Päiväkoti, sen koommin kuin koulukaan, eivät ole säilytyspaikkoja vaan oppimisympäristöjä joissa tulee viihtyä. Suunnittelun alkuvaiheen kriteereihin ja tavoitteisiin ei puolueiden puheenvuoroissa juurikaan palattu. Huomautettiin näiden kaavailujen lipsahtaneen vahingossa julkisiksi. Kouluverkkouudistuksen tavoitteena ovat jo lähtökohtaisesti tehokkuus ja raha: opettajien ajan tehokkaampi käyttö, mutta etenkin pienempi neliömäärä per koululainen. Toivon mukaan seurauksina eivät ole opetushenkilökunnan uupumus ja ahtaus. Harri Palomäen aloite hirsirakentamisen suosimisesta koulukampuksella on erinomainen; kustannussäästö-argumentoinnilla sitä ei ainakaan tule tyrmätä. Puheet terveellisestä ympäristöstä saisivat muutoin melko tyhjän kaiun. Mikko Rönnholm ei saanut kannatusta toimenpide-ehdotukselle sitoutumisesta Kuparivuoren koulun säilyttämiseen vähintään vuoteen 2029 asti. Ehkä siksi, että kouluverkkouudistus on lopulta vain puite - jokainen päätös koulun lakkauttamisesta ja uuden rakentamisesta tehdään erikseen. Toki siten, että perusteluna tullee olemaan valtuuston hyväksymä kouluverkkouudistus. Ehkäpä vastaus tähän Kuparivuoren koulua koskevaan tuumailuun tulee löytymään asemakaavoituksesta ja lähitulevaisuuden rakennusluvista. |
1 kommentti . Avainsanat: päiväkoti, ala-aste, suuryksikkö, sisäilma, tilantarve, opetus, mitoitus, arvotontit, valtuusto |